21 Ocak 2012 Cumartesi

Sepette Pralinli Dondurma Tarifi

Malzemeler

6-8 kişilik

Yarım su bardağı (55 g) dövülmüş badem, fındık ya da her ikisi
7/8 su bardağı (175 g) tozşeker
4 yemek kaşığı (60 ml) su
1 su bardağı (250 g) krema 6 yumurta sarısı bozcaada
2 su bardağı (500 ml) süt

Sepetleri yapmak için:

Yarım su bardağı (70 g) kavrulmuş bütün badem
Yarım su bardağı (100 g) tozşeker
3 yemek kaşığı (40 g) tuzsuz, yumuşak tereyağı
2 yumurta akı
Yarım çay kaşığı badem esansı
1/4 su bardağı (35 g) un

bozcaada

Sepette Pralinli Dondurma Tarifi

1-Yağlı kağıdı bir fırça yardımıyla hafifçe yağlayın. 1/3 su bardağı şekeri, suyu ve fındıkları (ya da bademi) bir tencereye koyup, yüksek ateşte kaynatın. Şekeri eritmek için tencereyi ara ara sallayarak pişirin. Şeker eriyince karıştırmayı bırakıp, şurup ve fındıklar karamel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Sıcak karamele dokunmadan, hemen yağlı kağıdın üzerine dökün. Tamamen soğuyana kadar bekleyin. Sonra kırıp küçük parçalara bölün.
2-Pralini mutfak robotuna koyup, ince parçalar halinde çekin. Robotunuz yoksa, plastik bir torbaya koyup okla­vayla ya da bardak altıyla üzerine vurarak küçük parçalar haline getirin.
3-Kremayı soğuk bir kaseye koyup ke­nara ayırın. Başka bir kasede, yumurta sarılarını ve kalan şekeri ma­cun kıvamına gelene kadar çırpın. Bu arada, sütün altını biraz kısıp orta ısıya getirin. Sonra çırparak, yumurtaların içi­ne dökün ve tekrar bir tencereye koyun.
4-Kremayı, yoğunlaşıp tahta kaşığın arkasına yapışana kadar, 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Pişirirken tahta kaşık­la sürekli karıştırmaya dikkat edin. Sonra karışımı bir kase kremanın içine karıştırın. Soğuyunca, buzdolabına ko­yun. Sonra pralini de ilave edip buzluğa koyacağınız plastik bir kaba dökün. Yu­muşayana kadar 1-2 kere karıştırın.
5-Fırını önceden 200 derecede ısıtın. İki yağlı kağıdı hafifçe yağlayın. Se­petleri yapmak için; bademleri ve 2 yemek kaşığı şekeri mutfak robotuna ko­yup, küçük parçalar haline gelene kadar çekin. Tereyağını da macun kıvamına gelene kadar çırpın.
6-Kalan şekeri tereyağına ilave ederek, yumuşayana kadar çırpın. Yumurta aklarını ve badem esansını da azar azar ilave edin. Unu, tereyağlı karışımın üzerine eleyip karıştırın. Sonra dövülmüş bademli karışımı da ilave edip hepsini karıştırın.
7-Karışımı, hazırladığınız yağlı kağıtlara büyük parçalar halinde koyun. Nemli bir kaşığın arkasıyla 10 cm’lik ince daireler yapıp kağıda hafifçe yayın.
8-Bu daireleri, kenarları kızarıp ortaları mat görünene kadar yaklaşık 4-5 dakika pişirin. Sonra düz bir zemine koyun. Çok hızlı bir şekilde hareket ederek, kenarlarını oluşturmak için ters çevrilmiş bir bardağın üzerine yayın. Tabanına hafifçe bastırıp, kenarlarını da kıvırıp sepetsekli verin. Eğer sepet­leriniz şekil veremeyecek kadar sert olmuşsa, fırında 15-30 saniye bekletip yumuşatın. Kalan bisküvilere de aynı sepet işlemini uygulayın. Sonra tamamen soğumaları için bir kenara koyun.
9-Servis için, dondurmaları 5-10 dakika önce çıkararak, oda sıcaklığında yumuşamalarını sağlayın. Sepetleri tabaklara koyup, içlerine de dondurmaları top halinde koyarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder